Veilig op weg met de juiste band.

De banden vormen een belangrijk onderdeel van uw caravan en verdienen daarom extra aandacht. Bij de autoband bent u gewend om te kijken naar het profiel. Bij de caravanband ligt dit heel anders. U krijgt het advies van BOVAG, ANWB en uw caravanbedrijf om de banden na 6 jaar te vervangen. Dit advies is terecht, maar waarom eigenlijk?

6 jaar is vervangen!

Banden gaan gemiddeld 6 jaar mee. De reden: door de lange sta tijden en de daarbij optredende belasting verouderen de banden sneller dan personenwagenbanden en kunnen ze poreus worden. Optisch is er dan vaak niets aan de banden te zien; ze hebben voldoende profiel en vertonen vaak geen uiterlijke gebreken. Maar onderhuids kan door vochtinwerking en druk het rubber loslaten van het stalen karkas. Het advies aan u is om daarom uw banden rond het zesde levensjaar te vervangen.

De klapband

Een klapband ontstaat in de meeste gevallen door ouderdom van de caravanband, onjuiste bandenspanning of overbelading. Een klapband verstoord in enkele ogenblikken uw vakantie! Uw caravan loopt door de enorme klap namelijk vaak een flinke beschadiging op en tevens loopt u zelf ook onnodig risico door de gevaarlijke situatie die kan ontstaan op de openbare weg. Een klapband is echter makkelijk te voorkomen: vervang uw banden in het zesde levensjaar en houdt uw banden op de juiste spanning. Ook de juiste bandenspanning kan de kans op een klapband verkleinen. Een te lage bandenspanning brengt een grote vervorming en verhitting van de band met zich mee, wat tevens tot een klapband kan leiden.

DOT codering en loadindex

De DOT code is een codering met vier cijfers en geeft aan in welke week en in welk jaar de banden zijn geproduceerd.

1e+2e cijfer = week van productie. 3e+4e cijfer = jaar van productie.

De code 4207 betekent: week 42 jaar 2007.

Het advies is dan ook om deze banden te vervangen.

Caravans worden steeds zwaarder en de banden moeten dit gewicht kunnen dragen. Op elke band is de loadindex weergegeven. Dit getal geeft aan hoeveel kg. u per band kunt dragen. Het advies is om banden te kiezen die gemakkelijk uw maximaal toelaatbaar gewicht van de caravan kunnen dragen. Een band die teveel wordt belast slijt sneller en onregelmatiger en vergroot de kans op gevaren zoals de klapband.

Voor meer informatie over de juiste band voor uw caravan of het monteren van nieuwe banden kunt u ons bellen

Banden

Wij staan altijd voor u klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op.